Вот за Европейския спасителен фонд поставя на карта оцеляването на словашкия кабинет

Вот за Европейския спасителен фонд поставя на карта оцеляването на словашкия кабинет
Премиерът на Словакия Ивета Радичова е изправена пред тежка ситуация във връзка с вота за ратифициране на Европейския спасителен фонд от словашкия парламент. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Словакия Ивета Радичова обяви, че вотът за ратифициране на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), насрочен за по-късно във вторник, ще бъде и вот на доверие за нейното коалиционно правителство.

Словакия остана последната от 17-те страни членки на еврозоната, чийто парламент трябва да ратифицира разширяването на размера и правомощията на спасителния механизъм, след като в понеделник и Малта се съгласи с промените.

Ратификацията обаче остава под въпрос, тъй като един от четирите коалиционни партньора в дясноцентристкия кабинет на Радичова, партията ''Свобода и солидарност'', обяви, че няма да участва в гласуването, съобщи Ройтерс.

Според представители на партията, Словакия, която е една от най-бедните страни от зоната с единна валута, не е длъжна да плаща за огромните дългове, натрупани от по-богати държави като Гърция и Италия.

Отказът на ''Свобода и Солидарност'' означава, че правителството няма да събере достатъчно гласове в подкрепа на предложението. Затова може да се наложи Радичова да търси подкрепата на опозицията в опитите си до прокара предложението в словашкия парламент.

След като коалиционното правителство на Словакия за пореден път не успя да се договори за ЕФФС в понеделник, премиерът заяви, че бъдещето на страната в ЕС е поставено на карта.

''Не е приемливо за министър-председател да допусне изолацията на Словакия'', категорична бе Радичова, цитирана от BBC.

В неделя лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Никола Саркози обещаха, че ще излязат с нов план за стабилизиране на еврозоната до края на октомври. Те се съгласиха също така, че на затруднените банки в еврозоната ще трябва да бъде гарантирана рекапитализация.

#Европейския фонд за финансова стабилност #ЕФФС #Словакия #ратифициране #Ивета Радичова #министър-председател на Словакия #еврозоната #дългова криза #суверен дълг #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници