Студентите да окупират КС, Алма Матер не е терен за политика, заяви проф. Драганов

Студентите да окупират КС, Алма Матер не е терен за политика, заяви проф. Драганов
Според проф. Драганов, все пак има логика в исканията на студентите. Снимка: www.klassa.bg
A A+ A++ A

Има логика в исканията на студентите, но след като протестират срещу решението по казуса „Пеевски" нека да отидат и да окупират Конституционния съд, защото университетът се задъхва от недостиг на зали, заяви  проф. Драгомир Драганов пред "Дарик".

Преподавателят в Историческия факултет на Софийския университет отбеляза, че за съжаление студентите са закъснели с реакцията си.

„Те закъсняха с цели две седмици, което е доста нелогично. В други страни студентите винаги са първи. Те са острието на всяка една атака срещу някаква несправедливост. При нас са все последни - 1990-а, 1997-ма", каза Драганов и допълни: „Вчера видях, че са окачили плакат „'56-та" (1956 година). Как не ги е срам? Тогавашните студенти си мълчаха за разлика от унгарските си събратя. 4000 души загинаха в Унгария, част от които студенти по време на събитията от октомври 1956 година", коментира той.

Според проф. Драганов, все пак има логика в исканията на студентите.

„В правото има един прост принцип: dura lex, sed lex - строг закон, но закон", каза още Драгомир Драганов. Той припомни, че според Закона за висшето образование в университетите е забранена политическата и религиозна дейност. В правилника на Софийския университет пък е записано, че никой няма правото да възпрепятства изпълнението на служебните задължения от академичния състав - от преподаватели до студенти.

#Конституционния съд #Драгомир Драганов #Драганов #Софийския университет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници