Япония не иска да намалява вноса на петрол от Иран

Япония не иска да намалява вноса на петрол от Иран
Токио държи да продължи вноса на петрол от Иран с помощта на иранската централна банка. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Япония се обърна към САЩ с молба да бъде освободена от част от санкциите срещу Иран, а именно намаляването на доставките от петрол.

Япония помоли Съединените щати да бъде освободена от част от санкциите срещу Иран, наложени заради ядрената му програма, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БНР.

Токио държи да продължи вноса на петрол от Иран с помощта на иранската централна банка. САЩ допускат тази възможност, но настояват японците да намалят доставките от ислямската република с 18%.

Япония вече намали вноса на петрол от Иран с 40% през последните 5 години.

Ирак пък заяви, че изобщо не може да се присъедини към санкциите, тъй като е прекалено зависим икономически от съседа си, и ще помоли Вашингтон да го освободи от този ангажимент, заяви иракски правителствен говорител.

Иран е основен доставчик на много хранителни продукти и други суровини за Ирак. Освен това Ирак изнася основната част от петрола си с танкери през Ормузкия проток, който Иран заплаши да затвори при по-големи санкции.

Успоредно с това, Ирак иска да запази добрите си отношения и със САЩ. Американското посолство в Багдад не пожела да коментира темата.

#Япония #САЩ #Иран #петрол #ембарго #ядрена програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници