ДПС се обръща към Конституционния съд заради мораториума

ДПС се обръща към Конституционния съд заради мораториума
"Това решение драстично се обявява против договора за присъединяване на България към ЕС, то е и противоконституционно", обясни председателят на ДПС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДПС ще изпрати становище до Конституционният съд с искане решението за налагане на мораториум върху продажбата на българска земя на чужденци до 1 януари 2020 г., да се обяви за противоконституционно, съобщи председателят на партията, Лютви Местан.

„Решението на НС от днес за мораториума според ПГ на ДПС е абсолютно несъстоятелно“, посочи Местан и добави, че партията няма нужния брой депутати, за да ангажират Конституционни съд.

"Ако не получим подписите от други парламентарни групи, като председател на ДПС се обръщам към президента Росен Плевнелиев да се възползва от правата си по Конституция и той да сезира Конституционния съд за обявяване на противоконституционността на днешното решение”, каза Местан и добави, че „решението е несъстоятелно от юридическа гледна точка".

"Това решение драстично се обявява против договора за присъединяване на България към ЕС, то е и противоконституционно", обясни председателят на ДПС.

"В диспозитива на решението се възлага на Министерски съвет да приеме действия и актове по обявяване на мораториум, а по Конституция МС не обявява мораториум. Това се прави от Народното събрание", обясни Местан.

Според него, решението е показало, че в 42-то НС единствената последователно евро-атлантическа партия се казва ДПС, а "ГЕРБ са се делегетимирали като евроатлантическа партия".

"Ние в ДПС не сме по-малко загрижени за бъдещето на България и ще настояваме да се постигне друга редакция, която няма да вкара страната ни в конфликт. Отговорност за евентуална санкция от страна на ЕС е на онези политически сили, които гласуваха този текст", подчерта Местан.

#Лютви Местан #мораториум #продажба #земя #чужденци #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"