Депутатите приеха промени в Закона за местните данъци и такси

Депутатите приеха промени в Закона за местните данъци и такси
A A+ A++ A

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, предаде „Фокус".

При първото гласуване законопроектът беше отхвърлен. Тогава гласуваха 189 народни представители, от които 90 – „за", 50 – „против", а 49 се въздържаха. След прегласуване, обаче, законопроектът беше подкрепен. Гласуваха 203 народни представители, от които 102 – „за", 59 – „против", 42 се въздържаха.

Промените бяха обсъждани в три пленарни дни. Най-много спорове предизвикаха текстовете за промяна на данъка за старите автомобили и предложението за отпадане на данъка на вероизповеданията.

Предвижда се данъчното облекчение при облагане с данък върху превозните средства в Република България да се ползва съобразно екологичните стандарти по отношение емисионните норми на парниковите газове

Предвижда се освобождаване от облагане с данък върху недвижимите имоти и с данък при придобиване на имущества, както и от такса за битови отпадъци на специфична категория недвижими имоти – храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за извършване на богослужение и са собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната.

Промените предвиждат от 2015 г. да отпадне възможността общините да определят размера на таксата за битови отпадъци на база данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена.

#Закона за местните данъци и такси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино