Холандия заведе дело срещу Русия, заради задържаните членове на "Грийнпийс"

Холандия заведе дело срещу Русия, заради задържаните членове на "Грийнпийс"
Срещу еко-активистите бе повдигнато обвинение в пиратство заради протест срещу добиването на петрол в Арктика. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Холандските власти са завели дело срещу Русия пред Международния съд по морско право за освобождаването на 30 членове на екипажа на кораба на организацията „Грийнпийс“, „Арктик сънрайз“.

Срещу еко-активистите бе повдигнато обвинение в пиратство заради протест срещу добиването на петрол в Арктика, предава БГНЕС.

"Холандската държава моли за освобождаването на задържания екипаж и на кораба на "Грийнпийс" пред Международния съд по морско право, чиято централа се намира в Германия", се казва в комюнике.

"Тъй като Холандия смята, че освобождаването на кораба и на екипажа е спешен въпрос, тя реши да предприеме тази стъпка", се допълва в съобщението.

Руските власти повдигнаха обвинения в пиратство срещу членовете на екипажа на екологичната организация, за което се предвижда наказание до 15 години затвор, след като те организираха протест срещу добиването на петрол в Арктика през септември.

Активистите от 18 различни страни бяха поставени в предварителния арест до края на ноември в северния руски град Мурманск.

Миналата седмица съдът в Мурманск отхвърли няколко молби за освобождаване под гаранция и не се съобрази с международната кампания за сваляне на обвиненията в пиратство.

Холандското правителство съобщи, че очаква съдебното заседание да се проведе до две-три седмици пред базирания в Хамбург трибунал.

#Грийнпийс #Холандия #Русия #Арктик Сънрайз #пиратство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино