Арестуваха режисьора на "Газленд" на изслушване за шистовия газ

Арестуваха режисьора на "Газленд" на изслушване за шистовия газ
Режисьорът на скандалния документален филм "Газленд", който разкрива вредите от добива на шистов газ, Джош Фокс бе арестуван, след като се опита да заснеме изслушване в американския Конгрес. Кадър от YouTube
A A+ A++ A

Създателят на документалния филм "Газленд" ("Gasland") Джош Фокс е арестуван в Конгреса на САЩ по време на публично изслушване по въпроси на енергетиката и околната среда.

Режисьорът, чийто филм за екологичните последствия от добива на шистов газ беше номиниран за „Оскар“, се е опитал да снима с камера изслушването, съобщи „Хъфингтън Пост“, цитиран от „Дневник“.

На него е трябвало да бъде обсъден доклад на Агенцията за околна среда (ЕРА) за замърсяване на подпочвени води в Уайоминг, причинено от сондажи за шистов газ.

„Хъфингтън Пост“ публикува видеозапис от задържането на журналиста, от който се вижда, че той не нарушава реда в залата и не оказва съпротива на полицаите.

„Арестуваха ме за упражняването на правото ми на свобода на словото, гарантирано по Първата поправка към конституцията. Не очаквах да ме арестуват за това, че практикувам журналистика“, казва Фокс в изявление, разпространено до медиите.

Официалната версия за причината за ареста е, че Фокс е осъществил „незаконно проникване“.

Възмутителното е, че изслушването е публично и в тази ситуация не може да се говори за незаконно проникване, тъй като всеки гражданин има право да присъства там, коментира „Хъфингтън Пост“. Екип на телевизия ABC също не е бил допуснат на заседанието.

„Като режисьор и журналист съм снимал стотици публични изслушвания, в това число в Конгреса“, се казва още в изявлението на арестувания.

„Моето разбиране е, че е разрешено да се снимат публични изказвания. Конгресът не би трябвало да прави изключение от това“, добавя Фокс.

Докладът на EPA от миналата година представя данни от дълбок мониторинг на водните ресурси в район с шистови сондажи в Уайоминг.

Агенцията откри във водата следи от синтетични химикали като гликоли и алкохоли, които се използват при добива на газ в течностите за хидравлично фрактиране.

Открити бяха също концентрации на бензен над допустимите според стандартите за качеството на водите, както и завишени нива на метан.

Заключението на доклада беше, че откритите концентрации не представляват сериозна опасност за здравето на населението.

Делото срещу Джош Фокс по обвинение в „незаконно проникване“ е насрочено за 15 февруари.

#режисьор #журналист #шистов газ #Конгреса #САЩ #околната среда #енергетика #ЕРА #Уайоминг #Хъфингтън Пост #изслушване #Оскар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници