Саудитска Арабия отказа на Съвета за сигурност на ООН, защото не върши работа

Саудитска Арабия отказа на Съвета за сигурност на ООН, защото не върши работа
Позицията на богатата петролна страна е, че ООН трябва да се реформира незабавно. Снимка: www.cntraveler.com
A A+ A++ A

Саудитска Арабия се отказа от мястото си в Съвета за сигурност на ООН, защото смята, че глобаланата организация е неспособна да разрешава конфликти, предаде Ройтерс.

„Кралството смята, че методите и механизмите на работа, както и двойните стандарти на Съвета за сигурност му пречат да носи отговорността си за световния мир", се казва в съобщение на външното министерство в Рияд.

Позицията на богатата петролна страна е, че ООН трябва да се реформира незабавно.

Страната беше избрана от Общото събрание на ООН заедно с Чад, Чили, Литва и Нигерия за пет от ротационните места в Съвета за сигурност в четвъртък. Правозащитни организации протестираха срещу избора на Саудитска Арабия, Нигерия и Чад, заради състоянието на човешките права в двете държави.

Саудитска Арабия има най-големият запас и е най-големият износител на петрол в света. Нефтът съставлява над 90% от износа и почти 75% от държавните приходи.

Правозащитни организации обвиняват страната за грубо нарушаване на човешките права. Жените там са лишени от редица права до такава степен, че някои правозащитни организации говорят за „полова сегрегация“

Саудитска Арабия активно прилага смъртното наказание за широк спектър от дейности: убийство, изнасилване, въоръжен грабеж, употреба на наркотици, лъжепророкуване, апостазия, прелюбодейство и магьосничество. Екзекуциите се изпълнява чрез обезглавяване с меч, по-рядко чрез убиване с камъни или разстрел. Между 2007 и 2010 са проведени 345 екзекуции, всички чрез обезглавяване.

 

#Съвета за сигурност #ООН #Саудитска Арабия #Рияд #Чад #Чили #Литва #Нигерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници