До 2050 година ще сме под 5 млн. души

До 2050 година ще сме под 5 млн. души
Вече няма кой да се изселва от страната, защото хората са възрастни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Демографската криза в България е много сериозна. До 2050 година ставаме под 5 млн. души, заяви проф. Петър Славейков, преподавател в СУ, пред ТВ7.

''За 2012 година имаме 109 000 починали, а родени са едва 69 000. Имаме огромен отрицателен прираст. Вече няма кой да се изселва от страната, защото хората са възрастни", заяви Славейков.

Според него, проблемът у нас е, че никой не се вслушва в думите на специалистите. Той даде пример, че до края на 90-те години населението е намалявало заради емиграция, докато този път е заради отрицателен прираст и след няколко години българският етнос няма да е водещ в страната.

Проф. Петър Славейков коментира и темата за детските надбавки и разпределението им.

''Тези пари се взимат основно от онази част от обществото, която няма намерение да подготвя качествено поколение. Трябва да се стимулират талантливите, а не да се плаща на калпак. Трябва да се стимулират майките с образование. И друг български феномен: Детските дрехи и храни се облагат с данък 20%, а хазартът е освободен? Това какво е?''

Славейков разясни още, че 1 млрд. лева трябват, за да може за да се изгради и развие стратегия, която да спре демографския срив.

#Петър Славейков #Славейков #демографския срив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници