Посланик Пламен Грозданов пред Интерфакс за Бургас-Александруполис, „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“

A A+ A++ A

България планира през 2012 г. да изчисти дълга си по петролопровода Бургас–Александруполис, заяви в сряда, 1 февруари 2012 г., в интервю за руската агенция Интерфакс българският посланик в Русия Пламен Грозданов. Преводът е на агенция БГНЕС.


Интерфакс: Как България планира да разреши проблема с дълга си по петролопровода Бургас-Александруполис, след като наскоро реши да излезе от проекта? Каква е сумата на нейния дълг?

Пламен Грозданов: На 7 декември 2011 г. българското правителство взе решение да се предприемат действия за прекратяването на участието на България в междуправителствения тристранен договор за изграждането и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис, сключен на 15 март 2007 г.

Според това решение нашето правителство предложи на двете други страни да се прекрати тристранния договор по взаимно съгласие на всичките три правителства и да информираме правителствата на Гърция и Русия, че ако не успеем да постигнем съгласие, тогава България ще излезе от междуправителствения договор в течение на 12 месеца.

Бих желал също така да отбележа, че с постановление от 7 декември 2011 г. българското правителство предоставя средства в размер на 12,8 милиона лева (около 6,5 милиона евро) за изплащането на дълга на България по този проект. Сумата се е натрупала от 2009 г.

Към момента невнесените вноски към Проектната компания Бургас-Александруполис са на стойност 6 380 788 евро. За 2009 г. дългът към руския акционер е 3 344 970,20 евро, към гръцкия - 1 541 309,80 евро. За 2010 г. българският акционер е задлъжнял към руския на сума 1 323 000 евро. За 2011 г. дългът е 171 500 евро непосредствено към Международната проектна компания. Средствата за погасяване на този дълг са заложени от Министерството на финансите в Бюджет 2012 г.

Интерфакс: На каква цена се изчислява строителството на българския участък от газопровода „Южен поток“?

Пламен Грозданов: Що се отнася до проекта „Южен поток“, бюджетната цена на строителството на този газопровод през българска територия сега се изчислява – в зависимост от избора на окончателен вариант на маршрут на газопровода и разпределението на обемите газ, транспортиране по него. В този смисъл тя ще бъде уточнена при изпълняването на изискванията за проектиране и ОВОС, а за нейното утвърждаване може да се говори след вземането на окончателно инвестиционно решение.

В периода февруари–декември 2011 бяха завършени предпроектните изследвания на възможните алтернативи за построяването на проекта на българска територия – разгледани и оптимизирани са няколко алтернативни маршрута на трасето на газопровода, като са отчетени общата мощност на точката на вход в България (63 милиарда куб.м) и алтернативното разпределение на този обем по двете отсечки: за Сърбия – в западна посока, и за Гърция, Турция и Македония – в южна.

Изхождайки от тези варианти, е направена предварителна оценка на финансовите и експлоатационните разходи и техническата и икономическата обосновка на различните варианти. Получените резултати са ориентировъчни. И само след тяхното подробно уточнение може да се даде меродавна първоначална оценка за цената на проекта през българска територия.

В момента БЕХ и „Газпром“, като участници в проектната компания „Южен поток България“, анализират и обсъждат резултатите от националните предпроектни изследвания и обобщеното предпроектно изследване на газотранспортната система на целия проект, преминаващ през територията на повече от шест европейски страни.

След резултатите от анализите на БЕХ и „Газпром“ в най-скоро време се очаква, че ще бъде избран и разработен до най-малката подробност вариант за маршрут на газопровода и разпределението на обемите газ в отделните направления (западно и южно), който на свой ред ще даде старт на работата по проектирането и ОВОС.

Към момента съвместната компания „Южен поток България“ обяви първия етап от процедурата за избор на изпълнител, на който му предстои да работи върху проектирането, а също осъществяването на изискванията по ОВОС.

Според данните, с които разполагам, публичната информация за предстоящите капитални разходи ще бъде огласена след гореспоменатите дейности.

Интерфакс: През октомври 2011 руската страна заяви, че ще заведе нов иск на сума 130 милиона евро към България по проекта АЕЦ „Белене“. Депозиран ли е този иск официално и как България възнамерява да разреши този въпрос? Каква е вероятността, че строителството на АЕЦ „Белене“ ще започне на 31 март 2012 г., когато изтича срокът на поредното допълнително споразумение към договора за строителството?

Пламен Грозданов: Наистина, през октомври 2011 г. „Атомстройекспорт“ заяви пред журналисти, че възнамерява да увеличи размера на иска към НЕК в Арбитражната търговска палата в Париж до 130 милиона евро. Към момента НЕК не е получила никакво потвърждение на това публично заявено намерение.

Едновременно с това нито НЕК, нито адвокатската фирма, представляваща интересите на българската компания, до момента не са получили уведомление от Арбитражния съд за постъпила от руската страна молба за увеличаването на размера на иска.

За да се пристъпи към строителството, е необходимо да се приключи съвместната с руската страна работа над всички разработвани документи, за да се докаже целесъобразността на проекта, да се уточни списъкът с бъдещите инвеститори, а също така да се уточнят и взаимно съгласуват всички параметри на руското предложение за финансиране. И едва тогава може да се говори за началото на строителството.

#Бургас-Александруполис #Южен поток #АЕЦ Белене #Пламен Грозданов #Русия #Гърция #Турция #Македония #АЕЦ #газопровод #петролопровод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »