Еврокомисар Рединг засрамена от изказвания на депутати за ромите

Еврокомисар Рединг засрамена от изказвания на депутати за ромите
"Наистина се срамувам, че присъствах и чух тези думи", каза Рединг и припомни пред Европарламента, че "ромите са човешки същества". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Еврокомисарят по правосъдие, основни права и гражданство, Вивиан Рединг заяви, че е засрамена от острите изказвания на редица депутати евроскептици след дебата в Европейския парламент за положението на ромите.

"Наистина се срамувам, че присъствах и чух тези думи", каза Рединг и припомни пред Европарламента, че "ромите са човешки същества".

"Трябва да престанем да стигматизираме някои наши граждани заради етническия им произход", призова еврокомисарката и отбеляза, че е констатирала с облекчение, че антиромски изказвания са направили малцинството оратори.

Сред евродепутатите, изказали се остро срещу ромите бе и българският представител на крайната десница, Димитър Стоянов, който заяви, че при посещение на евродепутатка в ромски катун в страната му, чантата й била открадната.

Филип Клейс от фламанската сепаратистка партия, Влаамс Беланг, отбеляза, че голяма част от проблемите на ромите се дължат на техните традиции.

"Има твърде голяма престъпност, децата са възпитавани от родителите си да бъдат професионални просяци или да се правят на инвалиди", каза още той.

Според британеца еврофоб, Пол Нътол, "много ромски родители принуждават децата си да просят или да се занимават с джебчийство".

Той прогнозира рязко увеличаване на проституцията сред децата във Великобритания от януари 2014 г., когато румънските и българските граждани ще получат правото да работят без ограничения в останалите държави членки на ЕС.

Италианецът Клаудио Морганти от Северната лига заяви, че ромската общност в Пиза е получила малки удобни вили с всички необходими условия.

"Те успяха да ги превърнат в ариергард за ограбване на нашите домове, в тях бяха открити крадени вещи на стойност 300 000 евро".

Редица умерени евродепутати от левицата и десницата заявиха, че са шокирани от тези изказвания.

Сред тях бе и румънският консервативен депутат, Кристиан Дан Преда, който се възмути от неотдавнашните изявления на френския вътрешен министър, Манюел Валс, според когото ромите са призвани да се завърнат в родината си.

"Макар да живеем в Букурещ, залитанията на Манюел Валс към земите на Националния фронт не ни убягват, не сме глупави", заяви Преда на френски език. Ю

"Виждаме, че партии както от левия, така и от десния спектър попадат в популисткия капан. Фактът, че европейските социалисти използват тази популистка карта, за да практикуват дискриминационна политика по отношение на ромите чрез идеята за "призвание да се върнат в родината си" е наистина шокиращ", каза още той.

#Вивиан Рединг #роми #Европейски парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници