Имигрантите от България и Румъния са тежест за Германия, твърдят в Берлин

Имигрантите от България и Румъния са тежест за Германия, твърдят в Берлин
Снимка: uk.wikipedia.org
A A+ A++ A

Германски институции и политици реагираха с възмущение на изявленията на Европейската комисия, според които увеличаването на потока на имигранти от страни като България и Румъния няма да представлява тежест за германските социалноосигурителни фондове и дори напротив- ще допринесе за благосъстоянието на страната, пише германският в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг”, цитарата от агенция "Фокус".

Ханс-Петер Ул, депутат от германския Бундестаг, определи становището на ЕК като „нагло отричане на реалността" и „лекомислие във висша степен”, като допълни, че „някои еврокомисари са толкова далеч от реалността, колкото е Луната от Земята”.

ЕК е на мнение, че няма данни за вълна на социално слаби имигранти в ЕС. В проучване, поръчано от европейската институция, се посочва, че 80% от неработещите имигранти живеят в домакинства, в които поне един от членовете работи.

По-рано еврокомисарят по социалните въпроси Ласло Андор заяви, че по-голямата част от румънските и българските допринасят за растежа на Германия.

Високопоставени служители на германската администрация реагираха остро на тези изказвания и изтъкнаха трудностите, пред които са изправени германските градове вследствие на имигрантския наплив от България и Румъния. Дискутират се и сериозните предизвикателства, с които се сблъскват социалната и здравноосигурителната система.

"Ние сме изправени пред едно явление, при което десетки хиляди хора от Румъния и България са пристигнали в Германия и са се концентрирали в няколко градове и квартали", изтъкна министърът на труда и интеграцията на провинция Северен Рейн-Вестфалия Гунтрам Шнайдер, като подчерта че поради липса на умения много от новодошлите нямат големи шансове на пазара на труда. А когато те поискат помощи, пътуването им към Германия може да бъде определено като имиграция в социалната система.

#България #Румъния #Германия #българи #румънци #Ханс-Петер Ул #Ласло Андор #ЕК #Гунтрам Шнайдер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници