Бежанците да работят

Бежанците да работят
A A+ A++ A

Отношението към бежанците у нас става все по-враждебно. Фактът, че месечната им издръжка струва 1110 лева на човек, освен това получават дарения, дразни все повече българи, притеснени за собственото си оцеляване през отоплителния сезон.

Наскоро ромка заяви по една от телевизиите, че сирийците й „бъркат в канчето", а повечето социалнослаби българи са възмутени, че в рамките на месец бе създадена организация за настаняването на чужденците, а българи в неравностойно положение са забравени от институциите от години.

Бежанците вече са факт и броят им ще расте. Затова най-правилното отношение е да гледаме на тях като потенциал, който ще е само от полза за икономиката ни. Проблемът е, че според закона те нямат право да работят, нито да правят каквото и да е, докато не получат официален статут на бежанци.

Миналата седмица Кристалина Георгиева посочи, че ще спечелим, ако дадем на сирийските деца възможност да учат. Според нея родителите може да бъдат наети в сферата на селското стопанство и да помогнат за демографския проблем у нас.

В повечето европейски страни бежанците остават в лагерите до определен срок на държавна издръжка, след това са длъжни да си потърсят работа и да покриват разходите си.

Защо да не използваме примера им?

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"