Четирима с обвинения по казуса АЕЦ "Белене"

Четирима с обвинения по казуса АЕЦ "Белене"
Прокуратурата даде пресконференция в Съдебната палата относно повдигнатото обвинение на собственика на "Риск инженеринг" Богомил Maнчев. На снимката: Борислав Сарафов и Румяна Арнаудова. Снимка:БГНЕС
A A+ A++ A

Четирима души са с повдигнати обвинения заради плащания по вече спрения проект за АЕЦ „Белене”. Това са двама бивши шефове на Националната електрическа компания – Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и шефовете на фирмите-консултанти по строежа на централата - Богомил Манчев и Събин Събинов, предаде Нова телевизия.

Четиримата ще отговарят за длъжностно присвояване на повече от 8 млн. лева и за безстопанственост.

"Може да бъде обвинен и бивш министър", обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов

Богомил Манчев заяви на пресконференция, че след като парламентът одобрява решението за спиране на проекта, консултантите питат какво да правят и получават отговор - да редуцират, но не и да спрат работа. Това, което се иска от тях, е да огледат обектите, да оценят състоянието им, да опишат всичко, така че да е ясно какво се замразява. И за това получават по близо милион на месец. Всичко това било огромна документация, която да се предаде на НЕК, защото замразен или не, обектът е част от активите на държавната компания. Освен тази задача, консултантите е трябвало да подпомогнат и за защитата на страната ни по делото, което Русия заведе.

#АЕЦ „Белене” #Националната електрическа компания #Крум Анастасов #Иво Лефтеров #Богомил Манчев #Събин Събинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници