Габрово ще строи център за съвременни изкуства в чест на Кристо Явашев

Габрово ще строи център за съвременни изкуства в чест на Кристо Явашев
Големият творец е роден в Габрово и се прочува с нестандартните си пространствени художествени инсталации. Снимка: www.kiwinews.bg
A A+ A++ A

Община Габрово ще изгради център за съвременни изкуства на името на световноизвестния творец Кристо Явашев, център за дизайн, международен център за творчески резиденции на артисти и международен университет за изкуства, съобщиха от местната управа.

Големият творец е роден в Габрово и се прочува с нестандартните си пространствени художествени инсталации. Неговите работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Документът за развитие на културата в Габрово обхваща период от десет години (2014 - 2024) и беше приет на извънредно заседание на Общински съвет на 3 октомври 2013 г.

Целта на стратегията е да превърне Габрово в притегателен център за независима българска сцена и млади артисти от цял свят като стане предпочитано място за творчески резиденции и създаване на международни коопродукции.

Сред инструментите за постигане на целите на Стратегията е създаването на мултифункционален Център за съвременни изкуства на името на световноизвестния артист Кристо, Център за дизайн, който ще е високотехнологично място за изучаване, експериментиране и приложение на дизайна, Международен център за творчески резиденции на артисти от цял свят и обучение по културен мениджмънт, както и международен университет за изкуства. Стратегията предвижда още създаването на Общински фонд Култура, който ще се управлява от общинска фондация, създадена да изпълнява културната стратегия на града.

През 2014 г. Община Габрово предвижда да обяви международен конкурс за архитектурен проект за изграждането на Центъра за съвременни изкуства Кристо. В началото на 2015 г. ще бъдат обявени победителите в конкурса, а строителните дейности се очаква да започнат през 2016 г.

#Кристо Явашев #Кристо #Габрово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници