Малки стъпки към навлизането на LTE мрежи и в България

Малки стъпки към навлизането на LTE мрежи и в България
A A+ A++ A

Все още очакваме комерсиалния старт на първите LTE мрежи в България и това може да стане още до края на тази година. В началото обаче те ще са достъпни в ограничен брой по-големи населени места. От "Макс Телеком" също съобщиха, че продължават с тестовете на технологията и вече успешно са направили пренос на данни при висока скорост - в експеримента е било прехвърлено видео с 4К резолюция.

Компанията иска да стане първият телеком у нас, който ще пусне бързата мрежа, и се надява това да стане до края на годината. "Макс Телеком" наскоро промени собствеността си и под ръководството на изпълнителния директор Питър Ковел изпълнява стратегията да открие първата национална 4G LTE мрежа в България в спектър 1800 MHz.

В началото ще бъдат покрити София, Русе, Плевен, Сливен, Стара Загора и Банско, а техническото изпълнение на мрежата ще бъде поверено на NSN (Nokia Solutions and Networks). Компанията ще изгради Evolved Packet Core и съответната инфраструктура, включително и LTE базови станции в допълнение на съществуващата WiMAX мрежа на компанията, която използва технология на Samsung. Двете мрежи ще работят паралелно, което ще позволи предлагането на различни интернет услуги.

Лицензи за мобилни услуги в този спектър имат още "Булсатком" и "4Джи Ком". Първите обявиха, че ще предложат такива услуги още тази есен, но засега няма яснота кога ще стане това. Не е изключено стартът на мрежата да е отложен за началото на следващата година.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници