ЕК отговаря за забраната чужденци да купуват земеделска земя до месец

ЕК отговаря за забраната чужденци да купуват земеделска земя до месец
„Имаме пълното съгласие на бизнеса в лицето на Националната асоциация на зърнопроизводителите, че такъв мораториум е необходим", посочи Греков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия трябва да отговори до месец на запитването за удължаване на забраната чужденци да купуват земеделска земя до 2020 г.

Това заяви министърът на земeделието и храните Димитър Греков след тричасова среща с Националната асоциация на зърнопроизводителите, предадава „Фокус”.

„Изпратили сме запитване до Европейската комисия, за да видим възможността за удължаване до 2020 г. на мораториума върху продажба на земеделска земя на чужденци”, посочи Греков.

„Имаме пълното съгласие на бизнеса в лицето на Националната асоциация на зърнопроизводителите, че такъв мораториум е необходим, за да може да се стабилизират стопанските обекти, които се занимават със земеделско производство”, отбеляза земеделският министър и добави, че „отговорът се чака до месец“.

„Смятаме, че това е национално отговорна позиция. Отдавна индикирахме този проблем. Срещаме разбиране. Този въпрос трябва да бъде решен в рамките на договора на страната за присъединяване към Европейския съюз”, заяви председателят на НАЗ, Ангел Вукодинов.

На срещата в МС, зърнопроизводителите и правителството са се договорили въвеждането на механизма за обратното начисляване на ДДС да е с прогнозен период от две години.

„Предложението беше за 4 години, но нека видим резултата през първите две години“, уточни Греков.

#Димитър Греков #мораториум #земеделска зема #чужденци #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници