Стресът през бременността намалява родилното тегло

Стресът през бременността намалява родилното тегло
A A+ A++ A

Майките, който страдат от тревожност по време на бременността, раждат деца с по-ниско тегло, установи екип от британски учени. Те имат намален приток на кръв към плода, поради което децата често се раждат с поднормено тегло.

Резултатите от изследването сочат, че психическото състояние на майката по време на бременността афектира растежа и физиологията на бебето.

От друга страна – според редица проучвания, – децата с ниско родилно тегло по-често боледуват от хипертония и сърдечни заболявания.

Изследването е проведено в лондонската болница Queen Charlotte's and Chelsea Hospital, където са изследвали 100 бъдещи майки. Те са попълнили подробен въпросник относно емоционалното си състояние, касаещо настоящи и минали събития. Освен въпросника всяка от бъдещите майки е прегледана с ултразвук, за да се установи състоянието на кръвоносните съдове, достигащи до плода.

Резултатите сочат, че майките с най-високи нива на стрес и тревожност имат най-силно стеснени кръвоносни съдове и впоследствие раждат деца с по-ниско от средностатистическото тегло.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници