Тони Стораро, Хитлер и домашното възпитание

Тони Стораро, Хитлер и домашното възпитание
A A+ A++ A

Вече всяко дете знае, че образованието не гарантира никаква сполука в живота. Не трябва да си гений, за да станеш политик, дори напротив, свидетели сме, че част от политиците дори говорят на диалект. Не трябва да знаеш чужд език, за да работиш в престижна държавна агенция. Не трябва да имаш качества, за да си в светските списания. Не трябва да полагаш усилия, за да си някой.

За това и фактите са налице.

Ученик от гимназия в Перник си сложи в бележника снимка с Тони Стораро. После поп-фолк фенът я разпространи с гордост из социалните мрежи.

В нета можем да видим и видео, заснето с телефон, в което българска майка учи децата си на видима възраст между 3 и 4 години да пушат цигари и да пият кафе.

Честа гледка е, минавайки през градинка, да видите майка, която с една ръка държи детето на катерушката, а с другата цигара. През това време говори с друга майка, която люпи семки и хвърля на земята. После за мръсотията е виновна общината.

Миналата седмица приятелка, която е учителка в столично училище, смятано за елитно, ми се оплака, че ученичка я нарекла „проститутка“. Тя извикала майката на момичето и моята приятелка разбрала защо детето си позволява подобно поведение. „Загрижената“ родителка обяснила, че учителката сама си е виновна, защото толерирала други ученици за сметка на дъщеря й и поведението на детето било съвсем естествена реакция, защото си защитавало достойнството.

В същото време наскоро бе публикувано изследване, разработено от Център „Хана Аренд“, което показва, че 42% от младежите не знаят, че Хитлер и Сталин са диктатори, за 85,5% полският профсъюз „Солидарност“ е нещо абсолютно непознато, 30% не свързват с нищо Берлинската стена, за 3% от анкетираните ГУЛАГ е интернет търсачка, а отделни отговори свързват понятието с „вид ястие“, 30% пък не знаят в кой град се намира Европейският парламент.

Родителите винят учителите, защото смятат, че докато работят и плащат данъци, някой е длъжен да възпита и образова децата им. Едни се оправдават с трудното време, другите с липсата на пари и работа. Да, но така е навсякъде. В Западна Европа и САЩ проблемите на хората едва ли са по-различни.

Учителите търсят вината в родителите, които изпращат в училище децата си без възпитание и навици и идват там само и единствено, за да вдигат скандали как подценяват гениалните им отроци, вместо да попитат как се справят с уроците.

Родителите и учителите заедно обвиняват Прехода. Липсата на сигурност, корумпираните политици, нездравият социален модел, малкото пари за образование били виновни, че децата знаят кой е Тони Стораро, Ханс Кристиан Андерсен им звучи като вокал на метал банда, а Никола Тесла е спортист.

Смисълът на образованието е подготовка за навлизането в зрелостта, тоест възможността на човек да мисли и взема решения самостоятелно. В училище ученикът трябва да се научи да се съмнява в авторитетите, да оспорва догмите, да защитава позицията си. Това може да се случи само ако има здрава среда вкъщи.

Докато търсим вина, все повече деца отпадат от училище, а голяма част от тези, които продължават образованието, си остават почти неграмотни.

Ако тенденцята продължи, скоро ще е налице неграмотна лумпенска маса, която няма какво друго да възпроизведе освен същото като себе си.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници