Готвят интернет подписка срещу ACTA

Готвят интернет подписка срещу ACTA
ACTA ограничава правата на потребителите, които ще бъдат следени и няма да имат никакво лично пространство в глобалната мрежа, твърдят запознати с текста на споразумението. Снимка: sulla.bg
A A+ A++ A

Гражданската група Avaaz започна да събира подписи в интернет срещу предварителното подписване на спорното международно споразумение ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането).

Към настоящия момент в подписката на неправителствената организация са се включили 1 195 098 души, като целта е подписите да станат минимум 2 милиона, които „до дни“ ще бъдат  изпратени в Европейския парламент.

Петицията на Avaaz може да бъде подписана на https://secure.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/ . Тя изисква име и електронна поща, като използва универсален текст, адресиран до ЕП, под който желаещите могат да се разпишат, а именно:

„Като загрижени граждани на света ние Ви призоваваме да защитите свободния и отворен интернет и да отхвърлите ратифицирането на споразумението Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), което ще го унищожи. Интернет е ключов инструмент, чрез който хората по света споделят идеи и проповядват принципите на демокрацията. Ние Ви призоваваме да покажете истинско глобално лидерство и да защитите нашите права.“

ACTA ограничава правата на потребителите, които ще бъдат следени и няма да имат никакво лично пространство в глобалната мрежа, твърдят запознати с текста на споразумението.

АСТА беше подписано миналата седмица в Токио от ЕК и 22 страни от ЕС, включително и България.

Подписите си обаче не сложиха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия. Според Брюксел присъединяването им щяло да е скоро.

Извън ЕС договорът вече е подписан от САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур и Южна Корея.

„С това споразумение доставчиците на интернет ще са задължени да ровят в пощата ни. Ако те не се ровят, ако не следят какво ползваме и сваляме, те ще носят солидарна отговорност с нас за нарушения на авторското право и сродните права – за помагачество и съучастничество“, обясни блогърът и член на „Електронна граница“ Константин Павлов пред bTV.

Според него, ако теглим филми или музика, попадаме под съдебна отговорност, а сайтът, на който сме ги публикували, може да бъде спрян или поне санкциониран.

„Увеличават се наказанията, избягват се съдебните процедури, много от правата ни ще бъдат нарушени, ако ви обвинят в нещо, ще трябва вие да доказват, че не сте виновен“, допълни Павлов.

По думите му на границата ще могат да проверяват цялата ни техника, включително телефоните, за да проверят дали нещо не е със защитени авторски права.

От МВР заявиха, че подписването на това търговско споразумение не се променя законодателството в България, така че хората не бива да се притесняват.

Според юриста Емил Георгиев обаче е абсурдно и наивно да се мисли, че промени не ще се състоят.

„Напротив, ACTA означава една много сериозна промяна, като на първо място имаме една много широка наказателно правна отговорност, която до този момент липсваше в българското законодателство. Промяната ще е в това, че всеки един, който бъде уличен в такова престъпление, го грози опасността да влезе в затвора“, поясни Емил Георгиев.

По думите му това споразумение ще влезе в сила в България, след като бъде ратифицирано от парламента. Той посъветва депутатите внимателно да го прочетат, преди да го гласуват.

#Avaaz #гражданска група #неправителствена организация #ACTA #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговско споразумение против фалшифицирането #петиция #подписка #интернет #потребители #лично пространство #Европейския парламент #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници