Президентите на САЩ и Иран проведоха исторически разговор

Президентите на САЩ и Иран проведоха исторически разговор
Разговорът мъжду двамата държавни глави е първият пряк контакт между лидерите на САЩ и лидер на Ислямската република от 1979 година. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама  е разговарял по телефона с иранския си колега Хасан Рохани за ядрената програма на Техеран. По всичко личи, че отношенията между двете страни се подобряват, предаде Си Ен Ен.

Разговорът мъжду двамата държавни глави е първият пряк контакт между лидерите на САЩ и лидер на Ислямската република от 1979 година.

Рохани вече изрази готовност да работи за отпадане на санкциите срещу Иран и обеща пълно сътрудничество и откритост при преговорите.

Той декларира също така, че Ислямската република няма да произвежда ядрено оръжие - съмнение, което по-рано наложи санкциите срещу страната по време на предшественика му Махмуд Ахмадинеджад.

Според Барак Обама, цялостно споразумение по отношение на иранската ядрена програма е възможно. Може да бъде постигнат  значим, прозрачен договор, който да бъде  подложен на проверка.

"Евентуалното споразумение ще доведе до облекчаване на международните санкции срещу Иран, отбеляза още президентът.

В петък Рохани заяви, че представителите на Европейския съюз и Барак Обама звучат по различен начин в сравнение с миналото. В реч пред ООН той изрази добрата си воля за преодоляване на старите конфликти.

Западни лидери вече изразиха предпазлив оптимизъм по отношение на по-умерения тон на Техеран при новата администрация.

#Барак Обама #Хасан Рохани #САЩ #Иран #ООН #Обама #Рохани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници