Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за унищожаване на сирийските химически оръжия

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за унищожаване на сирийските химически оръжия
В приетата резолюция се отправя призив към правителството на Башар Асад и сирийската опозиция да започнат диалог с цел политическо урегулиране на гражданския конфликт. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно резолюцията за унищожаване на химическите оръжия на Сирия. Документът бе подкрепен от всички 15 страни членки.

Резолюцията предвижда тежки санкции за сирийските власти, ако не изпълнят договорката, предаде Би Ти Ви.

Военна намеса по въздух ще бъде възможна само при спазване на условията на отделна резолюция, която евентуално ще бъде разгледана от Съвета за сигурност.

В приетата резолюция се отправя призив към правителството на Башар Асад и сирийската опозиция да започнат диалог с цел политическо урегулиране на гражданския конфликт и най-важното - да спре насилието.

Приемането на документа на Съвета за сигурност стана възможно и вследствие на това, че две от постоянните членки на Съвета - САЩ и Русия, успяха да се договорят по съдържанието на документа. Вашингтон обаче подчерта, че си запазва правото за нанасяне на военен удар срещу Сирия.

Външните министри на двете страни - Джон Кери и Сергей Лавров, на 14 септември в Женева се договориха, че химическото оръжие на Сирия ще бъде унищожено в средата на 2014 г. Точната дата, на която унищожаването ще започне, ще бъде уточнена допълнително.

Сирийският президент Башар Асад предварително заяви, че ще приеме решението на ООН и в най-кратък срок страната му ще започне да унищожава химическите си оръжия. Русия предложи да изпрати свои експерти, които да окажат технологична помощ.

#ООН #САЩ #Русия #Китай #Сирия #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници