ЕС иска да прокара закон за универсално зарядно

ЕС иска да прокара закон за универсално зарядно
A A+ A++ A

Apple е единствения производител на мобилни телефони, който се съгласи с европейските регулации за въвеждане на универсално мобилно зарядно, базирано на стандарта microUSB, но така и не пусна продукти с него, а вместо това продължи да използва свой конектор. Това обаче вероятно ще се промени, тъй като комитетът за защита на вътрешния пазар и потребителите към Европейския парламент единодушно гласува да премине към въвеждането на закон, който ще задължи компаниите, опериращи на територията на ЕС да изпълнят изискването за универсално зарядно. Очаква се това да улесни потребителите и намали замърсяването.

Тази резолюция определено е стъпка в правилната посока, но бюрократични спънки могат да забавят оформянето на действащ закон. През 2009 г европейските институции решиха да изберат microUSB като универсален стандарт за трансфер на данни и зареждане. Тогава 14 компании, включително и Apple, подписаха необвързващ меморандум за разбирателство за въвеждането на единен стандарт за зареждане. В резултат на това всички промениха портовете на новите си устройства и ги замениха с microUSB, решение, което имаше ефект не само в Европа, но и в целия свят.

Apple обаче продължи да използва различен конектор (30-пинов) и дори представи нов (Lightning), който също не отговаряше на приетия стандарт. За разлика от стандартния microUSB, който се ползва за трансфер на данни и зареждане, интерфейсите на Apple осигуряват възможност за прехвърляне на аудио и видео, което ги прави подходящи за връзка с различни аксесоари. Междувременно много от телефоните решиха този проблем с добавянето на HDMI, а от известно време и на microUSB портове, съвместими със стандарта MHL.

В предложението има и правила за друго безжично оборудване като дистанционни за врати и модеми, а целта е да се гарантира, че работата им няма да се нарушава от интерференция. Комитетът е премахнал и някои изисквания за предварителна регистрация на определени категории устройства преди пускането им на пазара. Предстои обсъждане с Европейския съвет преди предложението да отиде в парламента за гласуване.

http://www.itproportal.com/2013/09/27/europe-votes-favour-common-mobile-phone-charger-law/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници