Шествие и гости от целия свят за 125 -годишнината на Софийския университет

Шествие и гости от целия свят за 125 -годишнината на Софийския  университет
Снимка: www.bulgarianhistory.org
A A+ A++ A

На 27 септември Софийския университет „Свети Климент Охридски“ отбелязва 125 години от създаването си.

Откриването на академичната година ще започне с празнично шествие на студенти и преподаватели. То ще тръгне в 16 часа от сградата на Ректората по булевардите „Васил Левски“ и „Цар Освободител“, покрай къщата-музей на Иван Вазов, а след това ще се насочи към пл. „Св. Александър Невски“, където в 17 часа ще бъде обявено началото на 125-ата учебна година.

„Мнозина вероятно ще възразят, че в условията на тежка социална, политическа и икономическа криза, когато значителна част от сънародниците ни се борят за своето оцеляване, ще бъде цинично да натрапваме публично нашия юбилей. И донякъде може би ще имат право. След повече от 20 години преход обществото ни изпадна сякаш в безпътица – обезлюдени села и градове, пустеещи земи, празни промишлени сгради, огромна безработица, масова младежка емиграция, разбити съдби ...

Нашият университет усеща тази криза не по-леко. Вече четвърта поредна година ние сме принудени да работим в условията на постоянно недофинансиране на основните ни дейности, допълнително с орязани средства за ремонти на аудитории, общежития и лаборатории. И точно поради това, верен на своята мисия – да продължава многовековната българска културна и просветна традиция, съм дълбоко убеден, че в това объркано време Софийският университет е средището, което трябва да напомни кой е основният приоритет на всяко едно модерно и проспериращо общество – образованието“, обърна се към студентите ректорът на СУ Иван Илчев.

На празника гости на Алма матер ще бъдат представители на едни от най-авторитетните университети в Европа и целия свят.

Историята на университета е дълга. Големият финансист, търговец и банкер Евлоги Георгиев от Карлово, изпълнявайки волята и на своя брат Христо Георгиев, дарява и завещава място от 10 200 кв. м и 6 800 000 златни лева за построяване на сграда и издръжка на Висше училище в София.

Занятията на Висшия педагогически курс започват през 1888 г. съвсем скромно, почти скрито от обществото.

Според временния правилник педагогическият курс има за цел да „дава висше образование и да подготвя учители за средните училища“. Занятията започват с четирима редовни и трима извънредни преподаватели, сред които Александър Теодоров-Балан, Любомир Милетич, Иван Георгов, всичките със солидно европейско образование и научни изяви, Станимир Станимиров – директор на Софийската класическа гимназия, както и Никола Михайловски, Йосиф Ковачев и Иван Данев.

Студентите са 43, само мъже. В приетия Временен правилник се предвижда функционирането само на Историко-филологическо отделение с три основни дисциплини: история, славянска филология и философия с педагогика.

#Софийския университет #СУ #Иван Илчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници