България и Румъния не са изпълнили условията за Шенген, твърди Франция

България и Румъния не са изпълнили условията за Шенген, твърди Франция
На 19 септември министърът на вътрешните работи Манюел Валс заяви, че до този момент не е взето решение за влизането на Румъния и България в Шенген. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Условията за влизане на Румъния и България в Шенгенското пространство за свободно движение на хората в Европа не са изпълнени, заяви говорителката на френското правителство Нажат Вало-Белкасем, цитирана от АФП и "Дарик".

"Да, Франция казва "не", предвид факта, че на практика условията не са изпълнени, но Франция не е единствената, която днес казва "не", уточни Вало-Белкасем.

На 19 септември министърът на вътрешните работи Манюел Валс заяви, че до този момент не е взето решение за влизането на Румъния и България в Шенген.

Валс бе разкритикуван от Европейската комисия за думите си по повод ромите във Франция, които се смята, че са около 15 000.

Според него, повечето роми във Франция трябва да бъдат екстрадирани, тъй като не могат да се интегрират.

Лидерът на френската опозиционна партия „Съюз за народно движение“ Жан-Франсоа Копе поиска официално от президента на Франция Франсоа Оланд да обяви каква е позицията на Франция по въпроса за влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Той е категорично против двете източноевропейски страни да влязат в Шенген.

Миналата седмица председателят на френската националистическа партия „Национален фронт“ Марин льо Пен предупреди за възможните последствия от пълноправното членство на Румъния и България в ЕС. Тя поиска вътрешният министър Манюел Валс да покаже, че „Франция ще се противопостави“ на влизането на двете страни в Шенген.

„От 1 януари 2014 година Румъния и България ще бъдат пълноправни членове на ЕС. Въпреки че все още няма да са в Шенген, движението в ЕС за румънците и българите, а следователно и за ромите, ще бъде още по-лесно отколкото е сега“, посочва Льо Пен.

#Франция #България #Румъния #Манюел Валс #Жан-Франсоа Копе #Марин Льо Пен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници