Nokia обмисля партньорство с Alcatel след сделката с Microsoft

Nokia обмисля партньорство с Alcatel след сделката с Microsoft
A A+ A++ A

Според информация от няколко източници на Reuters Nokia води вътрешни разговори дали да се обърне за партньорство към френската компания Alcatel-Lucent като начин за продължаване на ръста след продажбата на бизнеса с телефони на Microsoft. Засега не са проведени официални разговори с френската компания, но според един от източниците в Nokia са били провеждани различни срещи дали да бъде купен безжичният бизнес на Alcatel, като последната от тях е била към края на 2012 г. Двете компании все още могат да се върнат на масата за преговори.

Nokia вече води вътрешни дискусии за бъдещата си стратегия за развитие под ръководството на временния си изпълнителен директор Ристо Силасмаа, но до финалното решение вероятно ни делят месеци. Сред възможностите за финландската компания са да купи цялата Alcatel-Lucent или само безжичния й бизнес. Официалните преговори за това вероятно ще се проведат, след като Nokia получи парите от сделката с Microsoft, която се очаква да подобри финансовата й позиция и да повиши кредитния й рейтинг.

След продажбата на подразделението за телефони Nokia ще трябва да разчита основно на Nokia Solutions and Networks (NSN), което генерира около 90% от продажбите й. Според един от източниците на Reuters най-вероятно е Nokia да купи безжичния бизнес на Alcatel, който има сериозно присъствие на американския пазар, където NSN традиционно има слаби позиции. Така Alcatel-Lucent ще може да се фокусира върху своя бързо развиващ се бизнес с IP routing и оптични решения. Безжичният бизнес на Alcatel се оценява на 1,1-1,5 милиарда евро. Подобна сделка би увеличила пазарния дял на NSN на глобалния пазар за безжична инфраструктура от 18% до над 30%, което означава, че ще задмине Huawei и ще намали преднината на лидера Ericsson.

http://www.reuters.com/article/2013/09/26/us-nokia-alcatellucent-idUSBRE98O11G20130926

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници