ЕК прекрати наказателно производство срещу България

ЕК прекрати наказателно производство срещу България
Еврокомисията прекрати наказателно производство срещу България заради изборни процедури. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Гражданите на ЕС ще могат по-лесно да упражняват правото си да гласуват в европейски и местни избори, ако живеят в друга страна от съюза, в резултат от заведени от ЕК дела.

Комисията прекрати производството за установяване на нарушение срещу България, която прилагаше допълнителни изисквания към чуждестранните граждани на ЕС, които искат да гласуват или да бъдат кандидати в местни и европейски избори.

От 2010 г. насам Комисията е констатирала подобни пречки пред упражняването на избирателните права на гражданите на ЕС в тяхната държава на пребиваване в още десет държави членки (Кипър, Чешката република, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словения и Словакия). Тези пречки вече са отстранени, с малки изключения.

Гражданството на Европейския съюз предоставя на всеки гражданин на държава — членка на ЕС, правото да избира и да бъде избиран в местни европейски избори в която и страна от ЕС да пребивава. Това право трябва да бъде предоставено при същите условия, при които е предоставено и на гражданите на тази страна. Два са законодателните акта на ЕС, които установяват подробно условията, при които гражданите да могат да упражняват тези права.

#ЕС #ЕК #Кипър #Чешката република #Естония #Унгария #Литва #Латвия #Полша #Румъния #Словения #Словакия #права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници