Скандал около бонуса на Стивън Илъп за сделката на Nokia с Microsoft

Скандал около бонуса на Стивън Илъп за сделката на Nokia с Microsoft
A A+ A++ A

Един от най-големите финландски вестници - Helsingin Sanomat, публикува информация от кухнята на сделката между Nokia и Microsoft, свързана с новината, че Стивън Илъп ще получи бонус от 25 милиона долара. Според източници на вестника Илъп на практика е имал договор, който е предвиждал той да бъде възнаграден, ако контролът на Nokia премине в други ръце - това е на път да се случи, след като Microsoft обяви намеренията си да купи мобилния бизнес на финландците. Подобна информация противоречи на първоначалната от финландците, че договорът на Илъп е същият като този на неговия предшественик.

В договора на Стивън Илъп се предвижда по-високо възнаграждение за него в случаи, когато цените на акциите на компанията рязко паднат и след това се вдигнат, както и се случи под неговото управление. Подобна информация може само да ни наведе на мисълта, че Стивън Илъп на практика е "подготвил" Nokia за продажба на Microsoft, неговия предишен работодател. Още повече че в деня на подписване на сделката с Microsoft договорът на Илъп е бил променен и той е получил право да работи пак за компанията, а освен това е ускорил изплащането на компенсацията.

Всичко това предизвика сериозен скандал във Финландия и доведе до реакции от премиера и финансовия министър на страната. От Nokia дори се опитаха да уговорят Ипъл да приеме по-малък бонус, за да се успокои напрежението, но той е отказал, тъй като съпругата му, с която се развежда, не искала да приеме по-малък от обещания бонус от 25 милиона долара. Всичко звучи като истинска мелодрама и ще е любопитно да разберем как ще завърши.

http://www.theverge.com/2013/9/24/4766072/report-says-stephen-elops-contract-with-nokia-paid-him-to-fail
http://bgr.com/2013/09/24/nokia-elop-bonus-scandal/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници