България извън фискалния пакт на ЕС, ако се хармонизират данъците

България извън фискалния пакт на ЕС, ако се хармонизират данъците
Борисов каза, че единственото условие на България за присъединяване към пакта е той да не изисква данъчна хармонизация. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България няма да се включи във фискалния пакт на Европейския съюз, ако се въведе данъчна хармонизация, заяви премиерът Бойко Борисов преди извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Непосредствено преди форума Борисов каза, че единственото условие на България за присъединяване към пакта е той да не изисква данъчна хармонизация, предаде БНР.

„Данъчна политика трябва да е дело на всяка една отделна държава, но разбира се българското правителство ще подкрепя всяка борба с данъчните измами," обясни премиерът.

„Надявам се дебатите, освен за фискална дисциплина, да бъдат и за икономически растеж“, каза още той.

На въпрос дали страната ще се присъедини към споразумението, ако няма съгласие за даване на статут на наблюдател на страни извън еврозоната, каквато е и България, премиерът отговори:

„Аз се надявам, че като статут на наблюдатели това ще бъде постигнато, защото има държави, които са заявили, че няма да използват изобщо еврото, не знам какво е тяхното място там, но ние, които, особено пък като България, имаме валутен борд и на практика левът е вързан с еврото, мисля, че ни се полага и ни е важно да знаем какво се случва в еврозоната. Така че ще настояваме за това.“

Други теми, по които ще говорят европейските лидери днес, е как да бъде укрепен и засилен икономическият растеж в ЕС и какво може да се направи, за да се увеличи заетостта и да бъде преодоляна безработицата сред младите хора.

На този етап Великобритания е единствената държава в Общността, която заяви твърдо, че няма да подкрепи споразумението.

Предстои да бъде обявено решението на Полша, която предупреди, че също няма да утвърди пакта, ако той не предостави възможност страните извън еврозоната да участват със статут на наблюдател в заседанията на еврогрупата.

Страната ни няма да участва и с вноска към европейския стабилизационен фонд до влизането си в еврозоната.

#Брюксел #Европейския съвет #ЕС #Европейски съюз #фискален пакт #премиер #Борисов #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници