Само Плевнелиев можел да спаси Марин

Само Плевнелиев можел да спаси Марин
Единствено Росен Плевнелиев може да „спаси“ бившия вицепрезидент Ангел Марин, като подпише указ, ратифициращ действията му (на Марин), обясни Огнян Герджиков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Единствено Росен Плевнелиев може да „спаси“ бившия вицепрезидент Ангел Марин, като подпише указ, ратифициращ действията му (на Марин), обясни Огнян Герджиков.

„По правило трябва да има издаден указ от президента Георги Първанов и по време на втория му мандат, за да може вицепрезидентът Ангел Марин да подписва помилвания. Ясно, че такъв указ не е издаден и затова на ход трябва да е правото, което да даде отговор какво трябва да се направи“, каза пред БГНЕС проф. Огнян Герджиков, специалист по гражданско право и бивш председател на НС.

„Когато няма изричен текст в Конституционното право какво се предприема при такъв случай, се реагира по аналогия, т.е. за извод се обръщаме към Гражданското право“, посочи видният юрист.

„Когато се действа от чуждо име или без представителство на власт, е ангажимент на висшестоящия титуляр да ратифицира или не това решение. Но тъй като Георги Първанов не е вече действащ президент, по континуитет би трябвало да го направи сегашният президент Росен Плевнелиев“, обясни Герджиков.

„Разбира се, могат да кажат мои колеги, че не може да се прави такава аналогия на Гражданското право с Конституционното право, но това е моята концепция като цивилист (преподавател по гражданско право) за изход от ситуацията“, посочи той.

„Но това може да реши Росен Плевнелиев заедно със своите юристи“, допълни проф. Герджиков.

#Огнян Герджиков #Герджиков #Ангел Марин #Георги Първанов #Росен Плевнелиев #Президент на България #президент #указ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"