САЩ шантажират Русия за Сирия, заяви Лавров

САЩ шантажират Русия за Сирия, заяви Лавров
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че че Русия не е гарант за химическото разоръжаване на Сирия.. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ шантажират Русия като твърдят, че без приемането на резолюция за Сирия в Съвета за сигурност по глава VII от устава на ООН ще бъде прекратена работата относно Сирия в Организацията за забрана на химическото оръжие, заяви руският министър на външните работи Сергей Ларов, цитиран от РИА Новости.

„САЩ  заявяват: ако Русия не приеме в Съвета за сигурност на ООН резолюция по глава VІІ, тогава ние ще прекратим работата в Организацията за забрана на химическото оръжие в Хага. Това е абсолютно отстъпление от договореностите, които постигнахме с държавния секретар на САЩ Джон Кери – първо да се вземе решение на Организацията за забрана на химическото оръжие и след това да се приеме подкрепяща това решение резолюция на Съвета за сигурност на ООН, но не по глава VІІ”, коментира Лавров.

Миналата седмица експертите от Русия и САЩ в Организацията за забрана на химическото оръжие се договориха да подготвят предложения относно механизма за ликвидиране на сирийското химическо оръжие. Москва предложи да изпрати свои специалисти в Сирия.

Според Лавров опитите в настоящата ситуация да се оказва натиск за приемането на „силова” резолюция срещу режима на сирийския президент Башар Асад са безотговорни и непрофесионални, защото може да задълбочат проблема.

„Искам да уточня, че ние не сме гарант за химическото разоръжаване на Сирия. Ние осигурихме присъединяването на Сирия към Конвенцията за забрана на химическото оръжие без всякакви уговорки – за разлика от американците, които се присъединиха към Конвенцията с уговорки”, посочи руският министър.

Той уточни, че сега Сирия е страна в този юридически обвързващ документ. Затова гарант за изпълнението на задълженията от страна на Сирия по Конвенцията е цялата световна общност.

"В дадения случай – Организацията за забрана на химическото оръжие”, допълни Лавров.

#Русия #САЩ #Сирия #Сергей Лавров #Лавров #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници