Ром си завива дървата с картина за 10 хил. долара

Ром си завива дървата с картина за 10 хил. долара
Ром си покривал дървата за зимата с открадната картина за 10 хил. долара. Снимка: www.spekulanti.com
A A+ A++ A

Клошар открадна картина, оценена на около 10 хил. долара, след което творбата попаднала в ръцете на ром, който си покривал дървата с нея, за да ги пази от дъжд.

Наследниците на соцреалиста Петър Дочев оставили платното "Работник с лопата" в складово помещение на площадката между етажите. Бездомникът се приютил там и забелязал картината. Изрязал я от рамката й, навил голямото платно на руло и изчезнал. Още същия ден мъжът се опитал да продаде картината в няколко антикварни магазини, но не срещнал. Така платното се озовало срещу 20 лв. у ром, който продавал всякакви боклуци на битака в "Малашевци". Картината обаче и там не се радвала на интерес и циганинът решил да покрие старата си жигула с нея, за да не гори от слънцето.

Платното обаче привлякло вниманието на негов мургав колега, който му го отмъкнал заедно с три други картини. Вторият ром също не успял да изтъргува соцтворбата и така скъпата картина се озовала в циганския квартал "Факултета". Там мургавият антиквар бързо й намерил приложение – направил импровизирана вратичка, с която пазел дървата си от дъжд и сняг.

Според експерти общата цена на творбите, задигнати само от 2011-а досега е над 100 хил. лв. Сред изключително ценните картини е и портрет на жена, рисуван от Златю Бояджиев. Тя е открадната от дома на негова състудентка. Полицията е по следите и на портрети на известните български творци Константин Трингов, Димитър Вълканов, Николай Ников – Ничето, Лика Янко и други.

#платно #Димитър Вълканов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници