Япония извежда от експлоатация последните реактори на АЕЦ "Фукушима"

Япония извежда от експлоатация последните реактори на АЕЦ "Фукушима"
Японскията премиер Шиндзо Абе е определил срок за решаване на проблема с изтичащите радиоактивни води до март 2014 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Японският премиер, Шиндзо Абе, е наредил на операторът на АЕЦ „Фукушима“ - ТЕПКО - да изведе от експлоатация двата оцелели реактора на ядрената централа, съобщава японският вестник Asahi Shimbun.

Абе е определил и срок за решаване на проблема с изтичащите радиоактивни води до март 2014 г., предава „Стандарт“.

Японският премиер е наредил на президента на TEПКO, Наоми Хиросе, да бъде осигурен достатъчен бюджет за мерките за безопасност и компанията да се справи с тоновете замърсена вода, изтичаща от централата.

„За да могат да се съсредоточат върху този проблем, нареждам извеждане от експлоатация на реактори 5 и 6, които сега са спрени“, заяви Шиндзо Абе.

Властите в Токио дадоха подобни уверения и по време на срещата на Световния олимпийски комитет в Буенос Айрес в началото на септември, където Япония получи домакинство за Олимпиадата през 2020 г.

Стотици тонове радиоактивна вода за охлаждането на реакторите на АЕЦ „Фукушима“ изтичат всеки ден в подпочвените води в района на бедствието, част от които след това се вливат в океана.

#АЕЦ "Фукушима" #реактори #Япония #Шиндзо Абе #ТЕПКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници