Доклад на ЕК: Българските учители сред най-ниско платените в ЕС

Доклад на ЕК: Българските учители сред най-ниско платените в ЕС
„България е сред страните от ЕС, в които минималната заплата не е била променена в периода 2011-2012 г.“, се казва в доклада Eurydice. Снимка: teacher.bg
A A+ A++ A

Доклад на Европейската комисия показва, че учителите в България са сред най-ниско платените от страните в ЕС, предава „Фокус“.

С годишна заплата 4780 евро и месечна 398 евро, българските учители в средното образование са на дъното в ЕС, като за сравнение, техните колеги в Люксембург получават средно по 104 049 евро на годинам показва доклада Eurydice.

В Румъния трудът на гимназиалните учители е оценен на 5078 евро на година, в Латвия учителите в средното образование получават 9216 евро, а в Унгария – 9448 евро.

„България е сред страните от ЕС, в които минималната заплата не е била променена в периода 2011-2012 г.“, се казва още в документа от ЕК.

„Все пак, след установяване на системата за делегиране на бюджетите, всяко училище, според успешността на управлението и спестяването на средства от училищния бюджет, има възможност да плаща надбавки на учителите, в зависимост от техните резултати по време на академичната година“, се посочва в документа от ЕК.

„Така, настоящата средна заплата за учителите и директорите на училища се е увеличила с 3% между 2011-2012 г. Въпреки това, България все още е сред страните с най-ниски заплати на учителите в Европа”, заключва Eurydice.

#България #учители #доклад #Европейска комисия #ЕС #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници