Дойде краят на торентите в България

Дойде краят на торентите в България
Активисти провеждат демонстрация срещу ACTA в Швейцария. Снимка: laquadrature.net
A A+ A++ A

България тайно подписа спорно международно търговско споразумение за опазване на авторските права в онлайн пространството.

България тайно се ангажира да постави под строг контрол интернет, пише в днешното си издание в. „Сега“.

Страната е една от 22-те членки на Европейския съюз, които подписаха спорното международно споразумение за опазване на авторските права ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – „Търговско споразумение за борба с фалшифицирането“) в Токио.

Макар ACTA да се представя като инструмент „за създаване на законни стандарти за опазване на правата върху интелектуалната собственост и за засилено международно сътрудничество“, всъщност тя е инструмент за централизиране на надзора върху интернет и ще стане първият световен договор за контрол върху мрежата, коментират авторитетни американски медии.

Текстът на договора не е публикуван никъде. Аргументът е, че става дума за търговско споразумение, а това изисква конфиденциалност.

ACTA третира интернет пиратството по подобие на американските проектозакони SOPA (Stop Online Piracy Act – „спиране на онлайн пиратството“) и PIPA (Protect Intellectual Property Act – „защита на интелектуалната собственост“), както и разпространението на фалшиви стоки, лекарства и други продукти.

Споразумението задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват обмена на информация в мрежата, която би могла да бъде или е обект на авторски права.

Ако обменът не бъде засечен и прекратен, доставчикът и потребителят могат да понесат големи глоби, а след три предупреждения потребителят нарушител може да бъде изпратен в затвора и да му бъде забранен достъпът до интернет. Доставчикът, който не спре нарушението, ще бъде отстранен от пазара.

Според ACTA притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, не е нужно да доказва, че потребителят или доставчикът на интернет са нарушили авторското му право. Достатъчно е само да се оплаче три пъти, че правата му са нарушени.

Споразумението предвижда криминализирането на разпространение на стоки и съдържание в интернет с неуредени авторски права, ако това се прави с търговска цел.

Това означава, че сайтове, които имат голяма популярност и имат качено съдържание със спорни авторски права, попадат под наказателна отговорност.

Критиците на ACTA смятат, че този документ ще наруши свободата на общуване и ще подкопае иновативния дух. Те твърдят, че той ще размие разликата между фалшиви стоки и интернет пиратство.

Така под един параграф ще бъдат поставени китайските компании, които произвеждат фалшив аспирин, обувки и DVD плеъри, и обикновените потребители, споделящи си файлове.

Според запознати дефиницията какво е интелектуална собственост е доста общо описана в споразумението и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия.

Същото важи за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите мултинационални корпорации.

ACTA също така ще даде правомощия на митническите служители да преглеждат компютри, смартфони, МР плеъри с предполагаемо пиратско съдържание.

Българското правителство е упълномощило извънредния и пълномощен посланик на България в Япония Любомир Тодоров да подпише търговското споразумение. Документът е бил одобрен на два пъти от кабинета - през ноември и на 11 януари.

От стенограмите на двете правителствени заседания става ясно, че не е имало дискусии по съдържанието му, нито някой от министрите е проявил интерес за какво споразумение дава одобрение.

Нито един от потърсените от „Сега" експерти и представители на бранша на интернет доставчиците не се нае да коментира ACTA, за който няма почти никаква информация. В други страни обаче вече има масови протести.

В петък недоволни хакери дори атакуваха сайта на Европейския парламент, а дни наред в Полша стотици демонстрират срещу удара по свободата в интернет.

Сайтовете на словашкото, полското и чешкото правителство, както и на Централната банка на Литва също бяха блокирани в знак на протест.

„Международният договор за защита на интелектуалната собственост е остаряла законова мярка за авторското право, която може да доведе до наказание за всеки акт на комуникация”, коментира Ярослав Липшиц от полското интернет общество, цитиран от онлайн изданието на тв „Русия днес".

„Страни като САЩ и Япония настояват за прокарването на ACTA, защото техни компании развиват мощен бизнес, който разчита на авторските права в интернет, но това споразумение няма да е от полза за обикновените хора", казва още той.

„ACTA ще превърне доставчиците на интернет в полицаи. В името на това, че се занимават с нарушаване на авторското право, всъщност ще се упражнява следене в непростими мащаби на всичките ни интернет връзки", смята Лодз Кай от британската Пиратска партия.

#България #интернет #ACTA #Европейския съюз #Токио #SOPA #DVD #интелектуална собственост #авторски права #Япония #Любомир Тодоров #посланик #Европейския парламент #Полша #Литва #Русия #САЩ #Пиратска партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници