Ожесточени сблъсъци в Гърция заради убит от неонацист ляв активист

Ожесточени сблъсъци в Гърция заради убит от неонацист ляв активист
A A+ A++ A

Ожесточени сблъсъци избухнаха тази вечер между протестиращи леви привърженици и полицията в няколко гръцки града, предава агенция Фокус. Многохилядни антифашистки митинги проведоха леви активисти заради смъртта на музикант с леви възгледи, който беше убит в Пирея от предполагаем неонацист и поддръжник на крайнодясната партия Златна зора.

Полицията е употребила сълзотворен газ срещу групи протестиращи в Атина, Солун и Патрас. Вълненията бяха предизвикани от убийството на 34-годишния рап-изпълнител Павлос Фисас, който беше намушкан пред кафене. В Керацини полицейските служители са използвали сълзотворен газ срещу група протестиращи, които са им отвърнали с дървени пръчки и камъни.

Властите няма да допуснат насилие и дестабилизиране на ситуацията в обществото, каза говорителят на правителството Симос Кедикоглу по повод жестокото убийство. Правителството и партиите от управляващата коалиция обвиняват за убийството крайнодясната партия „Златна Зора”, която има 18 места в парламента. От партията отричат да имат връзка с убийството и го наричат провокация.

„Ние първи осъждаме жестокото убийство от страна на „Златна Зора”. Ние първи ги наричаме неонацисти”, каза говорителят Кедикоглу.„Ние молим всички политически партии да разкъсат порочния кръг на напрежение и насилие. Демокрацията се нуждае от стабилност, благоразумие и отговорност у всички. Насилието няма да мине. Стратегията за дестабилизация няма да мине”, допълни Кедикоглу.

#Гърция #убийство #неонацисти #Златна зора #крайнодесни #левица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници