Обама: Да се възползваме от желанието на иранския президент за диалог

Обама: Да се възползваме от желанието на иранския президент за диалог
Според Обама Иран дава индикации за диалог.
A A+ A++ A

Вашингтон трябва да се възползва от факта, че новият президент на Иран Хасан Роухани е заинтересован от установяване на диалог със Съединените щати. Това становище изрази президентът на САЩ Барак Обама в интервю за испаноезичната телевизия „Телемундо“, цитиран от БГНЕС.

„Има индикации, че новият президент Роухани се стреми да започне диалог със Запада и САЩ - нещо, на което не сме били свидетели преди това. Ето защо ние трябва да използваме тази възможност“, каза той.

Според Обама случаят предоставя добра възможност за дипломацията. Той се надява, че иранците ще се възползват от това.

В неделя по телевизионния канал Ей Би Си Обама каза, че са си разменили послания с Рухани, по-специално по въпроса за въоръжения конфликт в Сирия. Както отбеляза тогава американският президент, „иранците разбират, че за САЩ ядрената програма на Техеран е много по-важен въпрос от използването на химическо оръжие в Сирия“.

Той каза също, че заплахата от използване на сила в Сирия и последвалата дипломатическа активност за разрешаване на проблема изпраща сигнал към Техеран за възможността за разрешаване и на иранския ядрен въпрос.

#Барак Обама #Иран #САЩ #Сирия #Хасан Роухани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници