Едуард Сноудън номиниран за наградата „Сахаров“

Едуард Сноудън номиниран за наградата „Сахаров“
Българският евродепутат Андрей Ковачев председателства специалното съвместно заседание, на което бяха обявени официално номинираните за престижната награда. Снимка: ЕП
A A+ A++ A

Сред номинираните тази година за престижната награда „Сахаров“, която се дава на личности или организации, посветили усилията си на борбата за защита на правата на човека и основните свободи, са борци за човешките права, дисиденти и политически затворници от Беларус, Русия, Пакистан и др.

За първи път Групите на Европейската народна партия, либералите и социалистите излизат с обща кандидатура, подкрепена и от консерваторите - на пакистанската ученичка и правозащитничка Малала Юзуфзай.

Тази година е номиниран и бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, станал известен с обявяването на секретна информация от разузнаването на САЩ и намерил в момента убежище в Русия.

Носителят на наградата  „Сахаров“ за 2013 г. ще бъде определен с гласуване на няколко етапа, а официалната церемония по награждаването се предвижда за края на месец ноември, по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Наградата за свобода на мисълта „Сахаров“, кръстена на името на съветския учен и дисидент Андрей Сахаров, е създадена през 1985 г. от Европейския парламент.

Българският евродерутат Андрей Ковачев председателства специалното съвместно заседание на Комисията по външни работи и Комисията по развитие на Европейския парламент, на което бяха обявени официално номинираните за престижната награда, съобщиха от ЕП.


#Едуард Сноудън #ЦРУ #Европейския парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници