Турция отпуска 300 млн. долара на палестинци

Турция отпуска 300 млн. долара на палестинци
Помощта, която Турция ще отпусне на „Хамас“, ще бъде вложена за възстановяване и застрояване на намиращата се под контрола на „Хамас“ част от Ивицата Газа. Снимка: americankafir.com
A A+ A++ A

Турция ще отпусне 300 млн. долара помощ на палестинското движение „Хамас“, след като финансовата подкрепа, която то получаваше от Иран, стана нередовна.

Наскоро лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания бе на посещение в Анкара, където Реджеп Ердоган е заявил подкрепата на Анкара за движението, включително и финансова.

Досега голяма част от финансовата подкрепа за „Хамас“ идваше от Иран. Техеран осигуряваше на движението 250–300 млн. долара годишно, но според източници от „Хамас“ напоследък средствата силно намалели или не пристигали редовно. От „Хамас“ имали затруднения дори да изплащат заплатите на служителите си.

Помощта, която Турция ще отпусне на „Хамас“, ще бъде вложена за възстановяване и застрояване на намиращата се под контрола на „Хамас“ част от Ивицата Газа, твърдят турски източници.

Предвижда се „Хамас“ да открие свое официално представителство в Турция, съобщи кореспондент на БНР от Истанбул.

Това е много умен ход от страна на „Хамас“, като се има предвид възходът на Турция в последно време и това, че неин лидер е Ердоган, отбелязват източниците.

Според анализаторите помощта на Турция, която ще замени тази от Иран, ще изиграе роля и в развитието на вътрешните динамики в „Хамас“, но отсега не може да се твърди със сигурност каква точно.

#Турция #Хамас #Иран #Техеран #Исмаил Хания #Анкара #Реджеп Ердоган #премиер #Ивицата Газа #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници