1,130 тона радиактивна вода е изтекла от „Фукушима“

1,130 тона радиактивна вода е изтекла от „Фукушима“
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

1,130 тона радиоактивна вода е изтекла от АЕЦ „Фукушима“ в резултат на преминаването на тайфуна Ман-И, който връхлетя Япония в понеделник, предаде Bloomberg, позовавайки се на официална информация на компанията оператор на съоръжението ТЕПКО. Преминаването на природната стихия предизвика наводнения в няколко части на страната, включително старата японска столица Киото, предаде Стандарт Нюз.

Комюникето посочва, че проливните дъждове и силният вятър са нанесли повреди на контейнери, в които се съхранявала радиоактивна вода, използвана за охлаждане на реакторите на „Фукушима“.

По данни на ТЕПКО над 1100 тона вода с ниско ниво на радиация – под 30 бекерела стронций на литър, разрешени от японските власти – са се излели в земята.

Районът, в който е регистриран течът, обаче е имал високо ниво на радиоактивност, което не е позволило работници от централата да влязат незабавно, за да започнат изпомпване.

Според ТЕПКО от „Фукушима“ ежедневно в морето изтичат около 300 тона радиоактивна вода.

Стотици хиляди души бяха посъветвани да се евакуират, след като тайфунът причини наводнения, спиране на тока и отмяна на полети в западните и централните части на страната.

Най-малко един човек е загинал, а трима са изчезнали; има 96 ранени в 19 префектури. 71-годишна жена е загинала при свлачище в град Рито, 350 км на запад от Токио, предаде телевизия NHK.

#Фукушима #Япония #ТЕПКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници