Лионард Спектър: Резолюцията на СС на ООН за Сирия няма да позволи удар, но е важна стъпка

Лионард Спектър: Резолюцията на СС на ООН за Сирия няма да позволи удар, но е важна стъпка
Резолюцията на Съвета за сигурност за Сирия няма да оторизира използването на сила, но е много важна стъпка, каза Лионард Спектър. Снимка: novinite.bg
A A+ A++ A

„Резолюцията на Съвета за сигурност за Сирия няма да оторизира използването на сила, но е много важна стъпка“, каза в интервю за Радио „Фокус” Лионард Спектър, заместник-директор на Центъра за изследвания в областта на разоръжаването „Джеймс Мартин”, към Института за международни изследвания в Монтерей, Калифорния.

Той поясни, че макар докладът на инспекторите на Организацията на обединените нации да не посочва, кой е отговорен за атаката, става достатъчно ясно, когато четеш документа, че само режимът на Башар Асад разполага със системите за доставка и другите компоненти, за да бъдат използвани химическите оръжия.

„Първата стъпка е осъждането на използването на химически оръжия и подкрепата за унищожаването им. А след това, ако Башар Асад не я изпълни, ако използва химическите оръжия отново, ще се върнем в Съвета за сигурност и това е моментът, в който Русия вероятно ще наложи вето на използването на военна сила”, казва експертът.

Според Спектър, в краткосрочен план е важно материалите да бъдат блокирани и да бъдат обект на международно наблюдение, за да не бъдат използвани. Според него има вероятност след тези действия Башар Асад да прояви склонност за възобновяване на преговорите за политическо решение на кризата.

#Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници