Омбудсманът: Българите вече няма да търпят пренебрежение

Омбудсманът: Българите вече няма да търпят пренебрежение
Насажданото в последните месеци мнение, че има протест и контрапротест, т.е., че едни граждани са срещу други граждани, е абсолютно невярно, коментира Пенчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Насажданото в последните месеци мнение, че има протест и контрапротест, т.е., че едни граждани са срещу други граждани, е абсолютно невярно. Това е манипулация. Единственият възможен сблъсък е на гражданите с институциите. Това е нормално, защото гражданите избират пряко или непряко институциите и оттук нататък те трябва да работят в техен интерес. Ако това не стане, гражданите излизат на протест, заяви националният омбудсман и бивш председател на Върховния административен съд Константин Пенчев в интервю за „Дневник“.

„В България не виждам никакви условия за противопоставяне на граждани срещу граждани. Не бива да се пренася предизборната битка, в която митингите в подкрепа на една или друга партия са нормални в сегашните условия, когато сме извън кампания. Т.е. проблемът е дали гражданите са доволни от управлението. И те казаха категорично, че не са доволни, и то не само от това управление, а от последните 23 години. И ако се вслушаме в изказванията на участниците в така наречения контрапротест, те казват: „Да, ние също сме за промени, за нов обществен договор и т.н.“, за нов начин на управление. Просто казват, че смятат, че това правителство може да покаже нов начин на управление, а другите твърдят, че не може и трябва незабавно да подаде оставка“, коментира Пенчев.

Според него едно е сигурно - всички са недоволни от управлението в последните 23 години и който и да дойде на власт - дали с предсрочни, или с редовни избори, трябва да знае, че хората няма да търпят да бъдат заблуждавани и няма да допуснат да се гледа на тях с пренебрежението, с което поначало администрацията в България гледа на гражданите.

„В този смисъл появата на автобусите няма как да внесе промяна. Повече или по-малко масови, протестите продължават вече почти сто дни. Затова отново казвам: единственият изход е диалог, но диалог на институциите с гражданите, а не на едни граждани с други граждани - защото съществени противоречия между двете групи няма. Ако имаше, щяхме да сме в ситуация на потенциална гражданска война, а такова нещо аз не виждам“, бе категоричен омбудсманът.

Константин Пенчев отказа да коментира първите 100 дни на правителството на Пламен Орешарски.

„Не мога да направя такова нещо. Не е моя работа и да решавам кога е най-добре да има избори. Трябва да защитавам всеки гражданин и всички заедно от своеволията на администрацията, била тя централна, местна, на ниво Министерски съвет или на ниво отделни учреждения. Нека това правителство работи толкова, колкото позволят хората и обстановката. За мен е важно да бъдат защитени интересите на хората и това може да стане само ако реформите вървят напред. Това ще направи хората, ако не по-богати, то поне по-малко бедни. Което също е стъпка“, коментира той.

#Пламен Орешарски #институции #администрация #избори #Пенчев #Константин Пенчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници