Хасан Адемов: Въпросът е как възрастта и стажът за пенсиониране да се вдигнат

Хасан Адемов: Въпросът е как възрастта и стажът за пенсиониране да се вдигнат
Според Адемов е нужно временно спиране на нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„България е единствената държава в ЕС, която с реформата от 2000 г. увеличи стажа за жените с 14 г., а за мъжете с 12. В същия момент беше увеличена рязко и възрастта с по шест месеца на година. Едно поколение не е в състояние в условия на преструктуриране на икономиката и на висока безработица да поеме толкова тежки удари. Временното спиране на нарастването на възрастта и стажа за 1 година - както е в нашето предложение, ще му даде глътка въздух. Окончателният вариант ще бъде ясен на 1 ноември, когато се внася бюджетът.“

Това сподели в интервю за „24 часа“ социалният министър Хасан Адемов.

„Въпросът не е дали възрастта и стажът трябва да се вдигат, а как. Шоково или да се разсрочи във времето, както е направено в Германия - по 1 месец всяка година до 2029 г. Няма как да постигнем пълно щастие и съгласие по социално чувствителни теми като пенсионната система и общественото осигуряване, но се стремим към достатъчно висока степен на съгласие и обединение около един вариант. Това е причината на този етап да се чуват разнопосочни сигнали. Зная, че това дразни и изнервя хората, създава дори усещане за хаос, но устойчивите решения в социалната политика са съгласуваните решения и спазване на принципите, а не промени в зависимост от политическата конюнктура“, добави още той.

Адемов заяви, че замразяването на възрастта и стажа за трета категория труд струва на бюджета на ДОО 45,5 млн. лв. допълнителни средства за новоотпуснатите пенсии. „Тази политика води до нови 15 300 пенсионери“, заяви още Адемов.

#Хасан Адемов #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници