ЮНЕСКО поиска отстраняване на фалшификациите на изложбата в Белград

ЮНЕСКО поиска отстраняване на фалшификациите на изложбата в Белград
Проф. Божидар Димитров
A A+ A++ A

Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция е поискало премахване на текстовете, които не отговарят на истината, под двата експоната в изложбата в Белград - портрет на Гоце Делчев и Знамето на Крушевската република. Това съобщи за агенция „Фокус“ директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

В Националния исторически музей беше получено писмо, изпратено от новия ръководител на Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция Йоланда Вале до Националните комисии на ЮНЕСКО в Сърбия, България и както е написано в текста, Бивша Югославска република Македония. 

„Там е написано, че много мило моли организаторите на изложбата в Белград да закрият всички текстове, не само сръбския, но и английския текст под експонатите - портрет на Гоце Делчев и Знамето на Крушевската република. А също така да спрат от продажба каталога на изложбата със същите текстове. Предлагат, в бъдещи преговори, да се вземат предвид текстовете на проф. Мария Тодорова, научен консултант на изложбата, в който Гоце Делчев е представен така, както настояват историците от Рим – като ръководител на Български Македоно-одрински революционен комитет, тъй като организация ВМРО е създадена чак през 1919 година“, каза Божидар Димитров. 

По думите му нареждането на регионалното бюро на ЮНЕСКО може да се смята за успех на българското Министерство на културата, което, както е известно, се обяви решително против двете фалшификации на българската история.

#ЮНЕСКО #НИМ #изложба #Македония #Гоце Делчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници