Путин: Едностранен удар срещу Сирия може да наруши световния ред

Путин: Едностранен удар срещу Сирия може да наруши световния ред
Путин предупреди, че удар без одобрението на Съвета за сигурност на ООН, където Москва притежава право на вето, би сринал благонадеждността на организацията. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русkият държавен глава Владимир Путин отправи рязко предупреждение, че едностранни военни действия в Сирия от страна на САЩ могат да нарушат световния ред, предава АФП.

В опит да се обърне директно към американските гласоподаватели и депутати, Путин написа коментар в „Ню Йорк Таймс“.

Статията се появява на фона на заминаването на американския държавен секретар Джон Кери за Женева, където предстои среща заедно с руския му колега Сергей Лавров за обмислянето на план за неутрализирането на арсенала от химически оръжия на Сирия.

Путин приветства готовността на Вашингтон да се ангажира с инициативата на Москва, но укори Обама за заплахата му за нанасяне на военни удари, за да накаже режима на Башар Асад, предава „Фокус“.

Той предупреди, че подобен ход без одобрението на Съвета за сигурност на ООН, където Москва притежава право на вето, би сринал благонадеждността на организацията.

„Никой не иска ООН да последва съдбата на Обществото на народите, което се срина, тъй като му липсваше реално влияние“, каза той, имайки предвид претърпелия провал предшественик на ООН между Първата и Втората световна война.

„Удар би довел до ескалиране на насилието и отприщване на нова вълна от тероризъм“, написа Путин в материала, в който се набляга на факта, че много от бунтовниците, сражаващи се срещу Асад, имат връзки с „Ал Кайда“.

„Това може да подрони международните усилия за разрешаването на иранския ядрен проблем и израело-палестинския конфликт и да дестабилизира още повече Близкия изток и Северна Африка. Това може да разбалансира цялата система на международното право и световния ред“, пише руският президент.

„Русия от самото начало последователно провежда линия на подкрепа за мирния диалог с цел самите сирийци да изработят компромисен модел за бъдещото развитие на страната. Ние защитаваме не сирийското правителство, а нормите на международното право. Постоянно доказваме необходимостта от пълното задействане на възможностите на Съвета за сигурност на ООН“, пише още Путин в „Ню Йорк Таймс“.

#Владимир Путин #Русия #САЩ #Сирия #военен удар #световен ред #Джон Кери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници