Бивши и настоящи мениджъри в Apple критикуват трудовите практики на компанията

Бивши и настоящи мениджъри в Apple критикуват трудовите практики на компанията
A A+ A++ A

С издигането на Apple в технологична суперсила всяко действие на компанията се следи много по-внимателно. Особено когато става дума за начините, по които се постигат огромните продажби и печалби. The New York Times също не пропусна да отдели на тази тема място на страниците си и резултатът е обширен материал, в който се поставят под съмнение принципите на компанията и действителното положение в китайските заводи, които произвеждат продуктите й. Като цитира бивши и настоящи мениджъри в Apple, изданието описва опасните условия на труд при доставчиците на компанията и липсата на контрол от нейна страна. В основата на всичко е сблъсъкът между желанието на Apple за ниски производствени разходи и бърза работа и действията на доставчиците и производителите, за да изпълнят изискванията, често за сметка на сигурността на работниците.

Дава се пример как след експлозия заради алуминиев прах в един от заводите на Foxconn Apple не е поискала да се въведе постоянна вентилация в заводите на всичките си партньори, което е довело до експлозия на друго място. Това може да се промени при желание на Apple - компанията е известна със стриктния контрол на мрежата си от доставчици и при желание лесно може да ги накара да променят работни условия. Наскоро компанията заяви, че извършва все повече проверки на партньорите си, но не е ясно дали наистина ще спре да работи с дадена компания, ако открие нарушения. Източниците на изданието са заявили, че Apple е спряла да работи само с 15 компании от 2007 г. досега. Разбира се, други компании използват същите заводи и са изправени пред същите проблеми, но твърдят, че не притискат толкова доставчиците да осигурят максимално ниска производствена цена.

Както посочват от The Verge, ако дори част от публикуваната информация е вярна, невероятно успешното (във финансово отношение) тримесечие, което наскоро отчете Apple, има своята реална човешка цена. И компанията не може да пренебрегне задълженията си да следи какви са условията на работа при партньорите й със същата строгост, с която контролира останалите аспекти от веригата на доставки на компоненти, сроковете на изпълнение или изисква възможно най-ниска производствена стойност. От друга страна и ние като потребители трябва да имаме ясна позиция по тези въпроси и изискваме от компаниите, от които купуваме новите си технологични играчки, да бъдат социално отговорни.

http://www.nytimes.com/2012/01/26/business/ieconomy-apples-ipad-and-the-human-costs-for-workers-in-china.html?_r=4&pagewanted=all

http://www.theverge.com/2012/1/26/2735663/apples-labor-practices-former-executives

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници