Гърция се изправя пред масови учителски стачки

Гърция се изправя пред масови учителски стачки
Учители скандират пред сградата на гръцкия парламент. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Голяма вълна на протести срещу съкращаването на държавни служители се очаква следващата седмица в Гурция, след като учителите от системата на средното образование решиха да организират петдневни последователни стачки, започвайки от понеделник - 16 септември, предаде вестник „Катемерини“.

Федерацията на учителите от средното образование (OLME) обяви решението си в понеделник, след като 72 от нейните 85 местни организации гласуваха в подкрепа на стачката, пояснява Стандарт нюз.

Продължителните им протестни действия ще причинят сериозни нарушения в учебната програма на училищата, които трябва да започнат часове след лятната ваканция. Учителите заявиха, че включването им в т.нар. схема за мобилност е последната капка, която е преляла чашата.

Според договореното между гръцкото правителство и международните кредитори до края на септември в схемата за мобилност ще бъдат включени 12 500 държавни служители, а до края на годината - общо 25 000. В продължение на осем месеца те ще получават 75% от заплатите си, а ако не бъдат прехвърлени на друга работа, ще бъдат уволнени.

От синдикатите посочват, че условията на труд и без тези съкращения са вече неприемливи. Средните училища ще работят тази година с 16 000 души персонал по-малко в резултат на предишни съкращения. Началните училища и детските градини също са засегнати от промените, където според синдикалистите са съкратени около 6000 души.

Министърът на образованието Константинос Арванитопулос оспори данните. Пред парламента той попита как може да се говори за незаети места, преди да е започнала академичната година.

Синдикатът, представляващ преподавателите в началните училища (DOE), ще реши дали ще се присъедини към стачните действия на Федерацията на учителите от средното образование, които ще съвпаднат отчасти с 48-часова стачка, обявена от синдиката на държавните служители АДЕДИ на 18 и 19 септември.

Учителите в частните училища също планират да стачкуват в понеделник и вторник следващата седмица. Техните синдикати възразяват срещу законодателство, което предвижда преразглеждане на учебната програма в средното образование. Според тях този проект е ретрограден.

Ще има нарушения на графика и във висшето образование от сряда, тъй като административният персонал, който също е включен в схемата за мобилност, ще започне тридневни протести.

#Гърция #учители #стачки #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници