Гърците притеснени от отварянето на Маказа

Гърците притеснени от отварянето на Маказа
Аргирис Аргирополус от търговско-промишлената палата в Комотини смята, че против отварянето на ГКПП са били главно бизнесмени в сферата на строителството и търговията с горива. Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

Малко повече от 70 км и почти 70 г. делят Кърджали и гръцкия Комотини. От понеделник разстоянието между двата града вече може да бъде преодоляно за около час и 15 минути. Това стана възможно след откриване на новия ГКПП Маказа - Нимфея. Гърците обаче ги е страх от отварянето на пункта, съобщава „24 часа“.

„Много от хората в Комотини са настроени скептично“, твърди журналистката от местния в. „О Хронос“ Димитра Симионидо.

Според нея причината е главно в опасенията на местните търговци, че бизнесът им ще пострада след отварянето. Цените в магазините на Комотини са също като кърджалийските, но в евро.

Не на същото мнение е председателят на една от местните търговско-промишлени палати Аргирис Аргирополус, в която членуват около 6500 малки и средни фирми от Комотини и района. Според него наистина част от местните бизнесмени, най-вече дребни търговци, са били против отварянето на ГКПП Маказа - Нимфея.

„Притеснени са най-вече работещите в сферата на строителството и горивата, но като цяло случилото се се оценява положително. Това е свободният пазар“, казва Аргирополус.

Той допълни, че и досега е имало внос на стоки от България и Турция и това се приема като нещо нормално. Гърците обаче предпочитали качеството пред ниската цена на стоките.

Пътят между Кърджали и Гюмюрджина, както още наричат Комотини, е съществувал от незапомнени времена, но през есента на 1944 г. е затворен. Оттогава 3 поколения кърджалийци, голяма част от които са наследници на преселници от Беломорска Тракия, очакваха откриването на прохода.

#Маказа #България #Гърция #Комотини #Кърджали #Нимфея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници