БСК: Подкрепяме промените в данъчното законодателство

БСК: Подкрепяме промените в данъчното законодателство
БСК подкрепя всички промени за усъвършенстване на данъчното законодателство. Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

БСК подкрепя всички промени за усъвършенстване на данъчното законодателство, подобряващи условията за функциониране на българските предприятия, включително спрямо тези, при които са поставени предприятията в ЕС, съобщават от камарата.

БСК смята, че предложените промени на чл. 169 от ДОПК за погасяване първо на задълженията по главници и след това на лихвите, подобряват функционирането на единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски. Те ще подпомогнат задължени лица във временно финансово затруднение, доколкото със смяната на реда за погасяване на задълженията се избягва увеличение на общия дълг.

Възможен начин за преодоляване на част проблемите, породени от механизма на функциониране на единната сметка (погасяване на задълженията по реда на най-рано възникнал падеж), е в посока на промяна в ал.4 на чл.169 на ДОПК, като се създаде възможност за данъчно задължените лица да избират кое задължение да погасят. „Това е особено важно в условията на продължаваща криза и недостиг на финансов ресурс. Подкрепяме предложението за отлагане на срока за подаване на искане за погасяване по давност на задължения възникнали преди 1.01.2008 г.

Значителна част от данъчно задължени лица не знаят за тяхното съществуване поради липса на пълен достъп до информация в данъчно-осигурителната си сметка, съхранявана в системата на НАП. Уреждането на този въпрос с евентуални указания към НАП или подзаконов акт е недостатъчно, тъй като се разширява приложното поле, без да има законово основание за това“, заявяват от БСК.

#БСК #предприятия #ЕС #ресурс #ДОПК #НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници