Косово забрани вноса на стоки от Македония

Косово забрани вноса на стоки от Македония
Косово забрани вноса на стоки от Македония. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Правителството на Косово забрани вноса на стоки и продукти от Македония в резултат на задълбочаващия се спор между двете балкански държави, след като Скопие ограничи вноса на косовски продукти и увеличи транзитните такси за преминаване на границата, съобщава АФП, цитирана от бТВ.

„Прилагаме правителствено постановление, което забранява всякакъв внос на продукти от Македония“, заявява пред агенцията говорител на митническите служби на Косово.

Спорът между Скопие и Прищина започна през юли след решение на македонските власти да ограничат вноса на пшеница и брашно от съседни държави, за да защитят местните производители.

Косово реагира миналата седмица, като забрани вноса на стоки и продукти от Македония, предимно плодове, зеленчуци, алкохол и цигари.

Спорът ескалира допълнително, след като Македония въведе допълнителна такса за всички пътници и превозни средства, влизащи от Косово – 10 евро за камион, 5 евро за автомобил и 2 евро за пътник.

Във вторник сутрин десетки камиони и автобуси са блокирали пропускателния пункт Блаче на македонско-косовската граница, за да протестират срещу забраната, наложена от Косово. През 2012 г. Македония е изнесла за Косово земеделска продукция на стойност 300 млн. евро, докато вносът на сходни продукти от бившата сръбска провинция на годишна база възлиза на 23 млн. евро.

#Косово #Македония #Скопие #Прищина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници